35 jaar culinaire fotografie

 

Foto ©Diane Hendrikx

Tekst: Elvira Velghe, directeur FOMU, Antwerpen

Het werk van Tony Le Duc bewijst dat foto’s van kreeftensoepen, varkenswangetjes of bouillabaisse een personal touch kunnen meekrijgen. Door te spelen met licht, kleur, textuur en intensiteit creëert hij composities die duidelijk zijn stempel dragen.

En net dat is de grote verdienste van Le Duc. Hij verheft het reclamespel van opvallen en verleiden tot een zoektocht naar de essentie van smaak en textuur. Dat leidt tot foto’s die geen herkenbaar beeld meer opleveren, maar in een abstracte, fotografische dimensie vertoeven. Daarom is Tony Le Duc een ­pionier op het vlak van de internationale food photography. Het is een revelatie om de fotograaf aan het werk te zien. Net als een schilder vult hij zijn kader met een doordachte compositie van het gerecht. Sommige topchefs laten zich zelfs inspireren door zijn kadrering. Elke kok weet immers dat het oog nog meer wil dan de maag.

Tony Le Duc at work